IN DEZE INSPIRATIEMAIL
• Onzekerheid overwinnen
• Doorbraakdag – loskomen van patronen
• Detoxkuur – naar een gezonde leefstijl
• Inspirerende teksten en boekentips
• Wijziging tarieven 202

Onzekerheid overwinnen
Al een tijdje staar ik naar het laptopscherm, bezig met het schrijven van de tekst voor de homepage van mijn website. Het is de hoogste tijd deze te updaten en aan te passen aan de huidige tijd. Twijfels overvallen me – staat er wel echt wat ik wil overbrengen en spreek ik de bezoeker van mijn website voldoende aan? Een onzeker gevoel bekruipt me. Ik heb de tekst herhaaldelijk herschreven en zelfs de laatste versie met de ‘marketing juf’ gedeeld. Hoewel ze enkele aanwijzingen gaf, voelt het alsof de kern van wat ik in mijn praktijk doe niet goed begrepen wordt. Is het mijn onvermogen om het duidelijk over te brengen? Ik lees nog eens door wat ik al geschreven heb.

Ken jij ook die gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel? Die je weg halen bij jezelf en ook verwarring brengen, omdat je niet meer weet wat werkelijk voor je klopt. Je vraagt je af waar jouw onzekerheid vandaan komt en vooral hoe je ervan kunt komen.

Wat is onzekerheid?
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Bij mij is het de angst het niet goed te doen, niet te voldoen aan wat er in de marketingtraining onderwezen wordt. Daardoor blijf ik mijn teksten maar herschrijven.

Er zijn allerlei oorzaken te noemen die je onzeker maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • lichamelijke veranderingen zoals de overgang, veroudering, een borstamputatie of de transitie van een transgender persoon
 • sociale eisen: je wil mee kunnen met je vrienden of wat je ziet op social media. Als je het gevoel hebt daar niet bij te horen of afwijkend te zijn, kan dat je onzeker maken.
 • emotionele factoren: je denkt negatief over jezelf, bijvoorbeeld omdat je opvoeding in het teken van presteren stond, je bent verwaarloosd of gepest. Je zelfbeeld heeft daardoor een behoorlijke deuk opgelopen.

Gevolgen van onzekerheid?
Voel je je onzeker? Dan kan dat zich op allerlei manieren uiten. Je denkt misschien: ik ben niet leuk en mooi genoeg, ik presteer niet goed genoeg, ik maak verkeerde keuzes enzovoort. Bovendien geloof je dat anderen je op deze manier zien. Kortom, je hebt een negatief zelfbeeld en je eigenwaarde is laag.
Aanhoudende twijfel aan jezelf kan resulteren in gedrag dat niet overeenkomt met wie je werkelijk bent. Je kunt je terugtrekken of juist extra assertief en uitbundig worden, met overmatig lachen en praten als gevolg.
Onzekerheid kan ook leiden tot onhandigheid, een rood hoofd krijgen wanneer iemand je aanspreekt of zelfs stotteren.
In extreme gevallen kan je onzeker voelen ertoe leiden dat je bepaalde situaties en mensen gaat ontwijken, je somberder wordt of zelfs depressief. Ook je te buiten gaan aan eten, alcohol en zelf drugs komt voor.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Ik deel graag met jou wat mij geholpen heeft om het vertrouwen in mezelf weer te voelen en verder te kunnen met het schrijven van de teksten voor mijn homepage.

1.    Hou de aandacht bij jezelf, jij alleen weet wat kloppend is voor jou
Als je je onzeker voelt, kun je de neiging hebben jezelf met anderen te vergelijken of te denken dat de ander beter is of het beter weet. Daardoor ga je weg bij jezelf. Onthoud dit: niemand is perfect of alwetend. Daar moet ik mezelf ook steeds weer opnieuw aan herinneren. Doe wat jij belangrijk vindt, volg je gevoel en vertrouw daarop, en leef je leven zoals jij dat wilt.

2.    Geef aandacht aan je sterke kanten 
Door je te richten op waar jij goed in bent en wat jou uniek maakt, verstevig je je gevoel van eigenwaarde. Neem hier dagelijks even de tijd voor, wees dankbaar en geef jezelf regelmatig een complimentje.

3.    Relativeer en nuanceer
Denk niet in termen als: niets, nooit, altijd en dergelijke. Dat zijn woorden die je negatieve gedachtestroom versterken en je onzeker maken. Wees mild en lief voor jezelf. Haal je schouders op, bedenk dat ook (zeer) succesvolle mensen fouten maken en pak de draad weer op.

4.    Mediteer of zoek de stilte op
Neem de tijd voor meditatie of geniet van de stilte tijdens een wandeling in de natuur. Deze bezigheden brengen innerlijke rust, herstellen de eenheid met jezelf en scheppen afstand tot datgene wat je bezighoudt. Je innerlijke focus wordt helder, het brengt kalmte en versterkt het contact met je lichaam.

5.    Kies voor een zelfverzekerde houding
Hoe je je voelt wordt beïnvloed door hoe je je lichaam gebruikt. Loop, sta en zit met een rechte houding, draag kleding waarin je je comfortabel voelt, kijk anderen aan, spreek op een rustig tempo en glimlach af en toe. Jouw houding is wat anderen waarnemen en draagt bij aan het gevoel van zelfverzekerdheid.

Ik hoop dat jij ook stappen zet richting meer zelfvertrouwen en innerlijke rust. Als je er alleen niet uitkomt en onzekerheid een hardnekkig patroon blijft, is de doorbraakdag precies wat je nodig hebt. Lees verder in de aankondiging hieronder. Het is tijd voor verandering!

Doorbraakdag – Loskomen van patronen
Herken je deze patronen in je leven?

 • Voor jou moet alles wat je doet perfect zijn, het is niet snel goed genoeg
 • Je bent meer bezig met het zorgen voor anderen dan voor jezelf
 • Negatieve gedachten over jezelf en zelfkritiek ondermijnen jouw zelfvertrouwen
 • Je hebt moeite met het loslaten van oude situaties en houdt vast aan het verleden
 • Angst voor verandering zorgt voor stagnatie in jouw groei
 • Jij bent altijd druk bezig en komt moeilijk tot rust
 • Besluiten nemen vind je lastig, je zoekt de goedkeuring van anderen

Deze patronen kunnen je gevangen houden en je persoonlijke groei en vrijheid in de weg staan. Hoe zou het zijn als je er van los kon komen zodat ze niet langer jouw leven beïnvloeden?

Daar gaan we op deze doorbraakdag op vrijdag 22 maart 2024 mee aan de slag!

Bij aanmelden vóór 22 februari krijg je € 15,- korting!
Lees meer

Detoxkuur – naar een gezonde leefstijl
Wil jij het jaar goed beginnen met aandacht voor jezelf, je lichaam en je gezondheid, start dan nu met de individuele reinigingskuur. In 30 dagen naar meer energie, strakke huid, verfrist lichaam en een paar kilo’s minder. Het is géén dieet, maar een gezonde manier van eten waarbij je je lichaam aanzet tot detoxen. Je ontvangt een hand-out waarmee je zelf thuis aan de slag kunt, 3 x massage in mijn praktijk en wekelijkse begeleiding met tips en aanwijzingen. Je kunt er op elk moment dat het jou past mee starten.
Lees meer

Inspirerende teksten en boekentip

TOEN STILTE BINNENKWAM

Ik hoorde stilte binnenkomen
op een onbewaakt moment
Verroerde me niet
het ademen nauwelijks hoorbaar
De stilte nam plaats
in een stoel tegenover me
En zweeg
Ik wist niet goed wat te zeggen en besloot
me te spiegelen aan haar
Zo zaten we
woordloos gedachteloos
En alles werd gezegd
en alles werd gezegd

Bo

Wijziging tarieven 2024
Met ingang van 15 februari 2024 gelden ook voor bestaande cliënten de volgende tarieven:

 • Rebalancing sessie: € 130,- per 1 ½ uur
 • Zoom- of telefonische sessie: € 85,- per uur
 • Energetische massage: € 75,- per uur
 • Partnermassage: € 255,- per 2 ½ uur (voor 2 personen)
 • Intimiteit met je partner: € 195,- per 1 ½ uur (voor 2 personen)

Voor zakelijke opdrachtgevers (tarieven Rebalancing 2024):

 • Freelancer/zzp’er (o.v.v. coaching of supervisie): € 140,- per 1½ uur