IN DEZE INSPIRATIEMAIL

• Van nieuwsbrief naar inspiratiemail
• Hoe vallen me in mijn lichaam bracht
• Inspirerende teksten en boekentips
• Proeverij Voel & Beleef bij de Tempeliershoeve

Van nieuwsbrief naar inspiratiemail
Beste lezer,

Vanaf vandaag ontvang je van mij geen nieuwsbrief meer, maar een inspiratiemail. 
In deze mail bespreek ik interessante onderwerpen, deel ervaringsverhalen waarin jij jezelf kunt herkennen en stel vragen die je uitdagen om dieper na te denken.
Een vast onderdeel van de inspiratiemail wordt de rubriek ‘Inspirerende teksten en boekentips’, waarmee jij jouw literaire horizon kunt verbreden en jezelf verrijkt met mooie teksten. Daarnaast vind je in de inspiratiemail aankondigingen van workshops of trainingen van mezelf en soms ook van mijn collega’s bij de Tempeliershoeve. 

Mijn missie is om jou te inspireren! Ik hoop dat deze inspiratiemail een waardevolle toevoeging aan je leven zal zijn en je zal helpen groeien

Hoe vallen me in mijn lichaam bracht
Onderuit
Het was op een woensdagmiddag, ik had een proefles Pilates afgesproken in Oisterwijk. De les begon om 17.45 uur dus besloot ik wat eerder te gaan zodat ik nog even een winkeltje kon meepakken. Nadat ik wat te lang had getreuzeld met wel of niet die broek in de opruiming te kopen, kwam ik weer aan bij mijn fiets. Ojee, nog 5 minuten om op tijd bij de les te komen. Ik geef mijn fiets een vaart en in plaats van dat ik er opstap, lag ik ineens op de grond. De afdruk van de zadelstang was pijnlijk voelbaar in mijn borst, mijn hand bloedde en de duimmuis van mijn linkerhand deed zeer. Twee vrouwen die net voorbij kwamen, stonden stil en boden me hulp aan. “Ja, gaat wel hoor, niks aan de hand” zei ik dapper. Bij de fietsmaker aan de overkant liet ik het spatbord rechtzetten en de ketting er weer opleggen en met slechts 10 minuten vertraging stond ik alsnog op de Pilates mat. En dat ging ook prima, pas later thuis brak de pijn echt door.

Reactie op pijn
Achteraf heb ik er met verbazing naar gekeken wat er in je lichaam gebeurt na een ongeval. Mijn lichaam was in shock waardoor ik niet direct pijn voelde en kon sporten op de adrenaline die vrijkomt bij een vecht- of vluchtreactie. Daarna duurde het nog dagen voordat alle blauw plekken op mijn lichaam zichtbaar werden. Alsof mijn lichaam mij de tijd gaf om te wennen aan een gekneusd lijf.
Daarna kwam voor mij pas de echte uitdaging: hoe ga ik als linkshandige met een beroep waarbij ik mensen aanraak mijn hand rust geven? Nou ja … dat lukte me dus niet. Ik heb mijn praktijk niet stopgezet, maar wel mijn hand zoveel mogelijk ontzien. Wat me beter af ging, was om de schoonmaak van mijn huis nog even uit te stellen 😉

Een ongeval of lichamelijke klacht komt altijd ongelegen, het verstoort je leven en vraagt om aandacht die je eigenlijk voor iets anders wil inzetten. De eerst reactie is dan: wat kan ik doen om er zo snel mogelijk van af te komen? Dat was ook mijn intentie toen ik mijn collega homeopathie vroeg om Arnica remedie voor me mee te nemen. Lichamelijk ongemak kan je ook emotioneel raken. Ik voelde angst: is mijn hand gebroken? Hoe lang gaat dit duren? Zou ik er iets aan overhouden? Veel van mijn aandacht en energie ging naar deze gedachtespinsels.

Antwoorden op je lichaam
Totdat het voor mij helder werd dat ik op deze manier niet in contact was met mijn lichaam, maar reageerde vanuit een geconditioneerde respons op pijn. Dit deed ik door na de val direct op te staan en door te gaan, bij angst me terug te trekken in mijn hoofd en op zoek te gaan oplossingen om van de pijn af te komen. Allemaal heel begrijpelijk vanuit mijn opvoeding en achtergrond. Maar hoe zou het zijn om te antwoorden op wat mijn lichaam mij laat voelen? Door af te stemmen op mijn lichaam en te luisteren naar wat het mij te vertellen heeft. De informatie die het mij geeft tot me te nemen en er vervolgens gehoor aan te geven. Dat lijkt heel simpel, maar vaak zijn we geneigd om een gevoel te doordrenken met een persoonlijke invulling of angstgedachten en lukt het niet om sec aanwezig te zijn bij wat er is.

Voortaan stop ik met fysieke inspanning als er pijn opkomt in mijn hand en geef mijn lichaam rust als het daarom vraagt. Ik ben niet meer bezig met hoe ik ervan af kan komen of wat voor betekenis het heeft, maar sta stil bij wat ik voel. Bij stijfheid doe ik paar oefeningen zodat de energie weer kan doorstromen. En wat het me brengt … meer ontspanning en vertrouwen dat het zijn weg wel vindt

Inspirerende teksten en boekentip
Mijn collega Mirjam Engelkes heeft een boek geschreven over de ontwikkeling van zelfvertrouwen. De moeite waard om te lezen!

Omslag Boost je eigenwaarde “Onder overbelasting, burn-out, lusteloosheid of somberheid schuilt vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde. Met Boost je eigenwaarde kunnen mensen leren hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Voor heel veel mensen is het lastig om grenzen te stellen, om nee te zeggen als er een beroep op hen gedaan wordt. Even de kiezen op elkaar. Het is een houding waarmee je veel waardering kunt oogsten bij familie, vrienden en op je werk. Maar wat als je deze lijn te ver doortrekt? Wat als de waardering die je krijgt van anderen bijna van levensbelang is, omdat je geen waardering kunt voelen voor jezelf? Wat als je niet meer aanvoelt waar je grenzen liggen, of wat goed is voor jou?

Psycholoog Mirjam Engelkes ziet in haar praktijk dat achter overbelasting, burn-out, lusteloosheid of somberheid vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde schuilgaat. Met Boost je eigenwaarde wil ze mensen die dit bij zichzelf herkennen, helpen om hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Zo is het uiteindelijk niet meer nodig om over grenzen te gaan, zodat je kunt leven hoe jij wilt. Aan de hand van voorbeelden en makkelijk toe te passen adviezen kun je zelf bepalen waar bij jou de pijnpunten liggen en wat je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen

 

Proeverij Voel & Beleef Tempeliershoeve
Een mooi aanbod vanuit de Tempeliershoeve!

Elke week organiseren we een avond en/of ochtend waarop we jou een fijn moment voor jezelf willen geven. Dat kan zijn door te bewegen, te zingen of te mediteren. Gewoon lekker voelen en meedoen, je hoeft er niets voor te kunnen, je hoeft geen enkele ervaring te hebben. Een avond of een ochtend die je jezelf gunt om op allerlei manieren even stil te staan bij jezelf. Hieronder lees je wat je kunt verwachten op de verschillende avonden/ochtenden.

Programma najaar 2023

4 oktober       Lekker in je lijf  – Lichaamswerk

5 oktober       Osho meditatie – Meditatie

10 oktober      Soundful mediteren- Meditatie

11 oktober       Mind-voel wandelen (9.00-10.30 uur) – Meditatie

11 oktober      Zing je vrij- Stemwerk

18 oktober      Lekker in je lijf- Lichaamswerk

24 oktober      Rebalancing- Lichaamswerk

25 oktober      Improvisatietheater- Stem & Lichaamswerk

30 oktober      Bewustzijn in beweging- Lichaamswerk

7 november     Leven vanuit je hart- Lichaamswerk

8 november     Osho meditatie- Meditatie

15 november    Mind-voel wandelen (9.00-10.30 uur)- Meditatie

20 november   Rebalancing- Lichaamswerk

22 november   Ademen, mantra en stilte- Stemwerk

27 november   Bewustzijn in beweging- Lichaamswerk

13 december  Improvisatietheater- Stem & Lichaamswerk

Zing je Vrij
Vind je het lastig om jezelf te laten horen? Mag jij er zijn precies zoals je bent?
Ervaar wat er in jou leeft door te ademen, door te klinken, door te zingen, door los te laten. Dat geeft ruimte en vertrouwen, dan voel je je vrij, dan kun je contact maken met jezelf en de ander. Jouw stem vertelt jouw verhaal!
Door Annet Vervoort

Improvisatietheater
Iets wat iedereen kan! Niet te veel in je hoofd gaan zitten, maar zoveel mogelijk “ja” op alles zeggen. Dingen in jezelf ontdekken waarvan je niet wist dat je ze in je had. Een vaardigheid die je helpt om gemakkelijker voor groepen te staan en je verhaal te vertellen. Ervaar hoe het is om op een ‘speelse’ manier jezelf helemaal laten zien en horen!
Door Annet Vervoort

Lekker in je lijf
Landen in je lijf hoe doe je dat!?
Ervaar in deze avond je kracht en de balans die je in je hebt maar soms vergeet.
Een combinatie van Pilates, Yoga en mindfulness en je hoeft geen ervaring te hebben in yoga o.i.d. gewoon ervaren!!
Door Miriam Bakx

Osho meditatie
Maak kennis met deze actieve meditatievorm en ervaar hoe je vanuit je lichaam in de stilte komt. In een Osho meditatie worden dynamische beweging, ademhalingstechnieken en stilte gecombineerd om je te helpen je geest te kalmeren, stress te verminderen en emotionele blokkades op te lossen. Ook als je lichamelijke beperkt bent, is deelname mogelijk.
Door Marianne Pijnenborg

Rebalancing
Kom en ontdek Rebalancing – de weg naar lichaamsbewustzijn en innerlijke verrijking. Laat je hoofd en lichaam samensmelten. Verken, voel en omarm de magie van jouw lichaam. Ik neem je mee in oefeningen en aanraking waardoor je geest ontspant, je je lichaam voelt en een thuis vindt in jezelf.
Door Marianne Pijnenborg

Soundful mediteren
Soundful mediteren is een combinatie van Klankontspanning & Soundful mediteren.
We nemen je mee op reis in een prachtige geleide meditatie live begeleid door klanken. Als deelnemer hoef je even helemaal niets anders te doen dan heerlijk ontspannen te komen liggen en je mee te laten nemen in woorden en klanken. Ook als je lichamelijke beperkt bent, is deelname mogelijk.
Door Yvonne de Brouwer & Tonny van den Hout

Leven vanuit je hart
Herken je het als ik zeg dat mijn hoofd de hele dag aanstaat? En dat ik soms vergeet dat onder dat hoofd nog een heel lijf zit met daarin een prachtig hart. Je hart geeft vaak als eerste een signaal af, net zoals je intuïtie, maar hoe vaak negeer je dit signaal en ga je vanuit je hoofd anders beredeneren en weer door. Ik nodig je van harte uit om tijdens deze avond uit je hoofd te gaan en hernieuwd kennis te maken met je hart aan de hand van fysieke oefeningen.
Door Yvonne de Brouwer

Mind-voel wandelen
Geen dag is hetzelfde zo ook deze wandelingen niet. Ik bied je een boswandeling aan rondom kasteel Nemerlaer, waarin ik je begeleid met o.a. gevarieerde ademoefeningen, visualisaties en/of inzichtkaarten.
Laat je verrassen door de kracht van de natuur, juist door rust en stilte, krijg je de inzichten die je nodig hebt op dit moment. Door ruimte te maken en aandacht te geven aan je eigen, je behoeftes en gevoelens. Je krijgt de tijd om los te laten en op te laden, weg van de ruis van alle dag, even de tijd nemen voor jezelf, Je bent het waard.
Door Ingrid Versteijnen

Bewustzijn in beweging
Wil jij meer rust of minder pijn, zoek je naar meer voldoening of zorg je vooral voor de ander i.p.v. voor jezelf? En ben je benieuwd naar de onderliggende oorzaak hiervan? Maak dan bewust kennis met de antwoorden die je kan vinden in je onderbewustzijn. We richten ons tijdens deze avond op de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Zij corresponderen o.a. met verschillende seizoenen en meridianen maar ook op het fysieke, emotionele als spiritueel welzijn. Op een zachte manier kunnen we de disbalans opsporen, patronen herkennen en overtuigingen loslaten, waardoor de energie weer optimaal gaat stromen en jij meer balans en tevredenheid ervaart.
Door Ingrid Versteijnen

Ademen, mantra en stilte
Iedereen kent het ongemakkelijke gevoel, het spannende van stil zijn, maar ook stress in het dagelijkse leven. Je ademhaling kruipt omhoog, wordt oppervlakkerig, het voelt benauwd, sommigen gaan hyperventileren. Je gaat uit contact met jezelf. Helpend is je te richten op je lichaam, op je ademhaling. En hoe doe je dat dan?? We doen eenvoudige ademhalingsoefeningen, waardoor je je meer bewust wordt van jouw ademhaling. Mantra’s zijn korte teksten op een eenvoudige melodie die steeds herhaald worden. Je hoeft niet te kunnen zingen, denken is niet nodig, je verbindt je met jezelf en met de ander.
Hierna zijn we samen stil. “Stilte is de golflengte waarop de ziel tot ons spreekt”, woorden van popmusicus Sting. En voelt dit ongemakkelijk, dan kun je meteen oefenen in ademen.
Door Annet Vervoort

Praktische informatie
Data: zie overzicht
Tijden: avonden 19.30 – 21.00 uur, daarna koffie & thee voor wie dat wil
Mind-voel wandelingen 9.00 – 10.30 uur bij kasteel Nemelaer (Haaren)
Kosten: € 20,- per avond of 5-strippenkaart van € 75,00 (opmaken binnen deze reeks)
Aanmelden en facturering: via de website van de Tempeliershoeve