Stel je eens voor: een persoon die altijd geduld met je heeft. Die zonder druk uit te oefenen, vol begrip en tederheid met je omgaat. Dat zou toch heel fijn zijn! Zo’n perfecte persoon bestaat. Door op een andere manier met jezelf en je verkrampingen om te gaan, hervind je je authentieke zelf. Rust, liefde en begrip voor jou als mens overspoelen je dan. 

Wanneer je in je leven een moeilijke situatie tegenkomt, raakt dat een gevoel van bedreiging en onveiligheid. Als primaire reactie treedt verkramping op. In de verkramping verlies je het contact met jezelf, het licht en het leven. Om je staande te houden worden de verdedigingsmechanismen vechten, vluchten of bevriezen geactiveerd. Deze kun je herkennen in: terugtrekken, uit contact gaan, letterlijk weggaan (vluchten); boosheid, je afzetten, weerstand (vechten); passiviteit, gevoelloosheid, verstijven, géén reactie (bevriezen). Waarschijnlijk herken je je wel in deze reacties. Maar hoe kom je dan weer in contact met wie je in wezen bent? 

Sleutel naar liefde voor jezelf
De reacties die je bij jezelf en in je lichaam ervaart, worden geactiveerd om je te beschermen tegen pijnlijke gevoelens. Tegelijkertijd moet je daar ook een offer voor brengen n.l. dat je het contact verliest met jezelf en met anderen. In je jeugd kunnen er situaties geweest zijn die voor jou overweldigend waren en waar je niet anders op kon reageren dan jezelf verdedigen en in de overlevingmodus te gaan. Dit neurotische patroon herhaalt zich de rest van je leven op het moment dat ditzelfde gevoel opnieuw getriggerd wordt. Om jezelf anders te ervaren, is het dus van belang om los te komen van je reactiepatroon. Wat mij daarbij helpt, is dat ik ‘uitzoom’ en van een afstand kijk naar waar ik in zit. Vervolgens maak ik contact met de gevoelens die zich achter mijn reactiepatroon verschuilen. Ik blijf bij de pijn, ook al voelt die intens, en adem er doorheen. Ik sta fysieke en emotionele reacties toe, ga er niet op in, maar laat het gebeuren. Ik open mijn hart voor mezelf, zoals een vriend zonder oordeel en met aandacht bij mij kan zijn. Dan ontstaat er zachtheid, laat de verkramping los en komt er rust en liefde voor mezelf.

Wanneer ik jou in mijn praktijk bij dit proces begeleid, is mijn taak als Rebalancer je gronding te geven door de reacties die er zijn te duiden en met aandacht bij jou te zijn. Dat geeft jou bedding waardoor jij met meer afstand in contact kunt treden met jouw kindpijnen en deze helemaal kunt doorvoelen en toestaan. Vaak worden pijnlijke gevoelens onderdrukt of genegeerd uit angst dat het te overweldigend is om te voelen en om dan de controle kwijt te raken. Expressie kunnen geven aan je diepere emoties werkt helend en brengt je bij innerlijke rust, ruimte en lichtheid. Door vaker op deze manier om te gaan met je geraaktheid, ontstaat er vertrouwen dat jij zelf kunt dealen met je verleden. En … dat de beste persoon om dan bij aan te kloppen, jij zelf bent.