Deze vraag hoor ik regelmatig in mijn praktijk. De dag zit vaak vol met activiteiten die je opslokken in tijd en aandacht en de enige manier om daar grip op te krijgen is door je koppie erbij te houden. Althans, dat denk je! Juist daardoor raak je uit balans en ben je meer in je hoofd dan in je lichaam.

Het hoofd vertelt …
Het is verleidelijk om mee te gaan met wat je hoofd je allemaal vertelt. Dat kan misleidend zijn. Bij mij kunnen deze gedachten opkomen: “Mijn bureau moet nu echt leeg, anders heb ik geen overzicht meer. Vandaag geen yoga oefeningen, ik heb het te druk. Mediteren zou goed voor me zijn, maar nu niet, ik heb al zo hard gewerkt.” Zo gaat het maar door in je hoofd, terwijl je ondertussen verlangt naar rust, dicht bij jezelf zijn, tijd hebben om te voelen en stil te worden.

Loskomen van gedachtes
Hoe komt het toch dat we zoveel belang hechten aan onze gedachtes en daardoor het contact verliezen met ons lichaam? Het antwoord is simpel: omdat we geloven dat onze gedachtes de waarheid spreken. Wat mij helpt om daar los van te komen, is mijn gedachtes te onderzoeken. Door afstand te creëren tot mijn denken, ontstaat er ruimte voor voelen en kom ik bij wat er werkelijk toe doet op dat moment. Laatst heb ik bewust mijn laptop dichtgeklapt, mijn wandelschoenen aangetrokken en ben ik de natuur in gelopen. Ik heb genoten van de prachtige herfstkleuren en de nazomerse warmte. Op een mooie plek ben ik neergestreken om te schrijven wat me bezighield, om daarna met een helder hoofd en energiek lichaam huiswaarts te keren.

Hoe herken je een onbalans tussen hoofd en lichaam?
Als ik in mijn hoofd zit, ga ik: veel praten en uitleggen, te lang door (over mijn grens), heb een te sterke focus en weinig ruimte voor leuke dingen. Ook krijg ik ‘vierkante’ ogen van het computeren en ontstaan er lichamelijke ongemakken zoals stijve nek, pijnlijke schouders, hoofdpijn en vermoeidheid.
Bij cliënten in mijn praktijk kijk ik naar de energieverdeling. ‘Hoofdmensen’ denken veel en hebben o.h.a. minder bewustzijn over hun lichaam. Ze lijken wel een wandelend hoofd! De energie gaat vooral naar de cognitie en minder naar het lijf. Soms zie ik letterlijk een groot hoofd en dunne, slappe benen. Om weer in balans te komen – re-balancing – is het van belang dat de energie naar beneden gaat, in het lichaam. Door te bewegen, in welke vorm dan ook, komt het lichaam weer tot leven en herschikt de energie zich. Voor een stabiele balans is bewustzijn nodig over je gedachte- en gewoontepatronen en hoe je omgaat met je energie. Ook voor mij blijft dit een dagelijkse oefening.

Rebalancing Workshop

Het lichaam, jouw lichaam voelen, bewegen, dansen, genieten, luisteren naar wat het je te vertellen heeft en ermee in contact zijn.
Jouw lichaam, dat misschien vaak ondergesneeuwd wordt door de vele gedachtes die je hebt, weer in evenwicht brengen met je denken.
Psssstt … jouw lichaam, wil jouw aandacht!

Het thema voor de reeks Rebalancing Workshops is ‘Uit je hoofd in je lichaam’. Tijdens de workshopdag van 17 november a.s. gaat de aandacht vooral naar: HOE BLIJF JE IN CONTACT MET JE LICHAAM?  Via meditatie, dans en/of yoga oefeningen kom je in je lijf. Door zelfonderzoek krijg je inzicht in jouw gedachte- en gewoontepatronen die leiden tot een onbalans tussen je hoofd en je lichaam. Ervaringsoefeningen laten je op een dieper niveau contact maken met jezelf. Tevens worden er tools aangereikt om meer met je lichaam in contact te blijven waardoor je zelf in staat bent om een stabiele balans te behouden.

Praktische informatie
Data: zaterdag 17 november 2018
Tijd:   9.30 – 16.30 uur
Locatie: De Tempeliershoeve in Haaren
Kosten: € 95,- per workshop (lunch zelf meenemen)

Aanmelden kan via: 06 – 28518357 of info@praktijkkaroena.nl

Osho Meditatie

In essentie is meditatie de kunst van het gewaarzijn, gewaar wat in je innerlijk en om je heen gaande is. Hoewel meditatie zelf geen techniek is, zijn er veel methoden die je helpen dit gewaarzijn te oefenen en naarmate je er vaardiger in wordt, kan het je overal vergezellen – tijdens je werk, binnen je relaties, de activiteiten van alledag.

Meditatievormen
Ben je iemand met veel energie, voor wie ‘alleen maar zitten’ een onmogelijkheid lijkt? Maken je opgekropte gevoelens het je moeilijk om rustig te zitten? Voel je je te moe en lethargisch om wakker te blijven terwijl je het zitten probeert? Of wil je lichaam juist bewegen. Dan zijn de actieve meditaties van Osho ideaal voor jou.

Dynamic Meditatie
Deze meditatie geeft je een krachtige energiestoot en begint met het opwekken van je levenskracht door diep chaotisch ademhalen en een emotionele energie-explosie. Via verschillende fasen kom je in een diepe en dankbaar stemmende stilte. Je raakt opgekropte emoties en spanningen kwijt en gaat met een opgeschoond gevoel naar huis.

Nadabrahma Meditatie
‘Nadabrahma’ betekent letterlijk ‘het geluid van Brahma’, de scheppende God. Het is een zoemmeditatie – door zoemen en handbewegingen stemmen conflicterende delen van jou op elkaar af en brengt harmonie naar je hele ‘zijn’. Het is een mooie liefdevolle meditatie, die rust geef en een diep gevoel van tevredenheid kan wakker maken.

Praktische informatie
Data: maandag 29 oktober 2018 (Dynamic)
maandag 17 december 2018 (Nadabrahma)
Tijd: 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Locatie: De Tempeliershoeve in Haaren
Kosten: € 7,50 per avond

Aanmelden kan via: 06 – 28518357 of info@praktijkkaroena.nl

Te verwachten …

 

 

 

 

 

In 2019 organiseer ik samen met mijn collega Johan Meijen:

Partnermassage workshopdag
zondag 17 februari 2019 in Haaren (Noord-Brabant)
zondag 31 maart 2019 in Lage Vuursche (Utrecht)
Op mijn website vind je meer informatie: www.praktijkkaroena.nl

* Massage minivakantie in Drenthe
woensdag 24 juli t/m zondag 28 juli 2019

In de volgende nieuwsbrief komt uitgebreide informatie over deze activiteiten.