Al een tijdje ligt mijn focus op de groei van mijn praktijk. Vorig jaar heb ik een marketingtraining gevolgd en hoewel ik veel geleerd heb, is mijn agenda nog steeds niet voller. Dit voorjaar ben ik actiever geworden in het organiseren van workshops en avondbijeenkomsten, waarvan er helaas enkele niet doorgingen vanwege te weinig aanmeldingen. Dit alles raakt me, maakt me onzeker en zoekende. Maar als de emoties weer tot rust komen, voel ik mijn kwaliteiten en eigenheid weer, ook al heb ik nog steeds geen antwoord op hoe nu verder.

Misschien herken je dit wel. Ook in jouw leven kunnen situaties ontstaan zoals een plotselinge verandering in je carrière, een uitdagende persoonlijke situatie of simpelweg een moment waarop je niet weet welke kant je op moet. Deze momenten van onzekerheid kunnen je angstig en verward maken, maar ze bieden ook een kans om te groeien en te leren.

Omarmen van onzekerheid
Ik leer steeds beter om de onzekerheid die ik voel, er te laten zijn en mezelf toe te staan dat ik het nu even niet weet. Tegelijkertijd realiseer ik me dat er iets groters is dat mede bepaalt hoe mijn leven verloopt. En weet je wat het mooie is? Dan komt er rust.

Het is menselijk om zekerheid te zoeken en om alles onder controle te willen hebben. Maar het zijn met niet weten nodigt ons uit om juist de onzekerheid te omarmen. Het vraagt ons om het verlangen om alles te sturen los te laten en te vertrouwen op het proces van het leven, zelfs als we de uitkomst niet kunnen voorspellen.

De volgende stappen helpen mij in het zijn met niet weten:

1. Accepteer het niet weten
De eerste stap is acceptatie. Besef dat het oké is om niet altijd een antwoord te hebben en dat het leven niet maakbaar is. Dit kan een bevrijdende realisatie zijn die ruimte creëert voor nieuwe mogelijkheden.

2. Blijf in het nu 
Als we onzekerheid ervaren, hebben we vaak de neiging om vooruit te rennen in onze gedachten en ons zorgen te maken over wat er komen gaat. Richt je aandacht in plaats daarvan op het hier en nu en houd je aandachtsveld breed. Vraag jezelf af: Wat kan ik op dit moment doen? Welke kleine stap kan ik nu zetten?

3. Luister naar jezelf 
In momenten van niet weten is het belangrijk om naar je innerlijke stem te luisteren. Wat voel je diep van binnen? Wat vertelt je intuïtie je? Vaak hebben we de antwoorden al in ons, maar zijn we te druk om ze te horen. Een wandeling in de natuur kan je helpen om weer in contact te komen met jouw innerlijke wijsheid.

4. Wees aardig voor jezelf 
Onzekerheid kan stressvol zijn. Wees mild en geduldig met jezelf, zoals je dat zou zijn met een goede vriend die door een moeilijke tijd gaat. Trakteer jezelf af en toe op iets leuks of extra’s, dat brengt zachtheid. Onthoud, er zijn geen verkeerde keuzes. Je kunt alleen dat doen, wat op dat moment kloppend voelt. En als je later toch terugkomt op een besluit, dan was het een waardevolle les voor een volgende keer. Zelfcompassie is een krachtige bron van veerkracht, vooral in uitdagende tijden.

Groeien door niet weten
Niet weten dwingt ons om creatief te denken en om buiten onze comfortzone te treden. Het is in deze momenten dat we het meest leren over onszelf en wat we echt willen in het leven. Deze periodes van onzekerheid kunnen leiden tot de meest waardevolle inzichten en persoonlijke groei. Voor mij betekent dit dat ik opnieuw kijk naar wat ik belangrijk vind in mijn leven en hoe ik dit kan vormgeven in zowel werk als privé.

Denk terug aan een tijd in je leven waarin je niet wist wat je moest doen. Hoe ben je er doorheen gekomen? Wat heb je geleerd? Vaak zijn het juist deze ervaringen die ons sterker en wijzer maken.

Vertrouwen
Vertrouw erop dat, ongeacht de situatie, je de innerlijke kracht hebt om door te gaan. Het pad ontvouwt zich stap voor stap, en soms is de reis belangrijker dan de bestemming. Het zijn met niet weten is een uitnodiging om het leven te ervaren zoals het komt, met een open hart en een flexibele geest.

Ik hoop dat deze gedachten je inspireren en ondersteunen in momenten van onzekerheid en niet weten. Het leven is een avontuur en elke onbekende weg kan leiden tot prachtige ontdekkingen.