Sinds januari ben ik bezig met de schrijfcursus: Schrijven vanuit je lijf bij Lisette Thooft. Ik heb er plezier in en word geïnspireerd door haar opdrachten. Het is ook leuk hoe Lisette het lichaam betrekt bij het schrijven, b.v. goed contact met je voeten en benen om je te kunnen verplaatsen in de lezer. Ik wil graag mijn laatste schrijfopdracht met jullie delen die gaat over:

Perfectionisme en mededogen

Ik heb het als eerste bij mijn vader gezien: perfectionisme. Op de zolder van het bijgebouw had hij een verzameling uitgesorteerde schroefjes en boutjes die hij na elke sloop van een schuurtje verder aanvulde. Ze lagen keurig per grootte en dikte bij elkaar in metalen doosjes. Ook met zijn paarden was hij heel precies. Voor hij ze inspande voor het rijtuig werden ze geborsteld en poetste mijn moeder het koper van het paardentuig.
Elke zaterdag moesten wij de onverharde oprit naast het huis harken zodat het er weer netjes uitzag voor de kerkgangers op zondag. Ongemerkt werd perfectionisme zo ook deel van mijn leven. Ik houd ook van ordelijkheid. Mijn praktijkruimte is opgeruimd, de fleecedekentjes liggen op een vaste plek en achtergrondinformatie kan ik zo terugvinden in op onderwerp gesorteerde mappen. Het geeft me rust en een basis waar ik op kan terugvallen. In perfectionisme zit voor mij ook een streven naar harmonie en schoonheid zoals ik dat herken in kunst.

Maar wat nu als de drang naar perfectie je overneemt en je het niet meer los kunt laten? Je jezelf steeds maar wilt verbeteren en het nooit goed genoeg is? Dan is perfectie een vijand geworden, een sluipmoordenaar die jou onderuithaalt waardoor je het contact met jezelf verliest.
Een paar jaar geleden liet ik een nieuwe website maken voor mijn praktijk. Ik zou zelf voor de teksten zorgen. Het heeft maanden geduurd voordat ik iets op papier kreeg; ik wist niet waar ik moest beginnen en vond wat ik geschreven had niet goed genoeg. Tot ik door had dat ik van mezelf eiste dat het meteen perfect moest zijn, waardoor ik het contact met mezelf en mijn creativiteit verloor. Ik ontspande, ik kon met een glimlach kijken naar mijn sparteling en had er voor het eerst geen kritiek op. Mijn vriendin moedigde me aan: ‘Begin maar gewoon, dan komt het van zelf’. En daar verschenen de eerste zinnen op papier.

Een levenshouding vanuit mededogen kan een sleutel zijn voor het omgaan met ‘doorgeslagen’ perfectie en je uit een impasse halen. Mededogen of compassie wordt omschreven als een innerlijke houding waarbij aandacht en liefde is voor het lijden van jezelf en je medemens. Voor mij betekent het ook dat ik de intentie heb om vanuit mijn hart in contact te zijn, niet te oordelen en volledig te accepteren wat er is.
Dan kijk je ook met een milde blik naar je perfectionisme, je ziet hoe je omgaat met uitdagingen en veroordeelt jezelf niet. Daardoor kan er iets in je gaan ontspannen waardoor je weer toegang krijgt tot je bron. Als je jezelf deze ruimte kunt geven, is het ook gemakkelijker om de ander te zien zoals hij of zij is. Het vergroot je invoelend vermogen waardoor je minder snel gaat afwijzen of veroordelen. Als mijn partner weer eens iets kwijt is, kan ik reageren met irritatie dat haar spullen geen vaste plek hebben, óf haar accepteren zoals ze is en zo nodig helpen zoeken.
Met mededogen omgaan met jezelf helpt je ook om je lichaam te ontkrampen. Door je innerlijke houding te versoepelen, laat je lichaam spierspanningen los die nodig waren om de eisen die je aan jezelf stelde waar te maken. Mildheid naar jezelf heeft op deze manier ook een helende uitwerking. Dus knijp wat vaker een oogje dicht naar jezelf en laat de teugels vieren zodat je vrijuit door het leven kan galopperen.

Vroegboekkorting zomer massageweek

Heb jij al vakantieplannen? Zin om er even tussenuit te gaan en dat te combineren met massage? Dan is deze zomer massageweek iets voor jou!

In deze vijfdaagse vakantieweek maak je kennis met verschillende massagevormen uit Rebalancing en Trager. Je leert een ontspanningsmassage geven en geniet ook van de massages die je elke dag ontvangt van een van de andere deelnemers. Wij creëren een relaxte sfeer die uitnodigt tot genieten.

Daarnaast bieden we meditatie, beweging en dans aan. Als je zin hebt, kun je daaraan deelnemen. Er is tijd om te wandelen, te lezen, niets te doen of in de zon te zitten. Ook kun je gebruik maken van de aanwezige sauna en is er een mogelijkheid om te zwemmen. Je bepaalt zelf wat je naast massage wil doen op een dag.

Voorbeeld van een dagindeling:
– 8.15 tot 9.15 uur ontbijt
– 9.30 – 12.30 uur massage uitwisseling
– 12.30 uur lunch
– 14.00 uur boek lezen, wandelen (eigen invulling)
– 18.00 uur diner
– 20.00 uur actieve meditatie
Gedurende je verblijf kun je uitgaan van dagelijks een dagdeel massage, wisselend tussen de ochtend en de middag. Daarnaast is er ook elke dag een nevenactiviteit (meditatie, beweging, dans). Deze zal veelal plaatsvinden in de avond of de ochtend waarin je vrij bent om te kiezen of je daar aan mee wil doen. We zorgen dat het dagprogramma vooraf bekend is, zodat je zelf je invulling kunt bepalen.

Je overnacht in de Amberij in Wijster. Een fijne plek met diverse zitjes in een grote tuin, uitkijkend op het coulisselandschap van Drenthe van waaruit je direct een ommetje kunt maken. In de omringende natuurgebieden zijn veel vennen en laten reeën zich regelmatig zien. Het hele gebied is een goed wandel- en fietsgebied. Daarnaast word je verwend met drie vegetarische maaltijden per dag met zoveel mogelijk biologische producten.

Heb je interesse? Kijk dan voor de praktische informatie op: www.praktijkkaroena.nl/agenda.

DE VROEGBOEKKORTING LOOPT TOT 20 MEI 2019

Fris en gezond de zomer in

De reinigingskuur heeft me goed gedaan: ik voel me energiek en mijn huid is zachter geworden. Ook ben ik 2 kg afgevallen, wat met mijn postuur niet echt nodig was. Het heeft me verbaasd dat het laten staan van chocolade, koekjes en dropjes me geen moeite kostte. De schaal met paaseitjes kan ik ook nu prima weerstaan.
Wil jij ook meer energie en een schoon lichaam?
Maak dan nu een afspraak om te starten met de 30-dagen durende reinigingskuur volgens de principes van Jane Scrivner waarbij je gezond eet (o.a. geen vlees, suikers, alcohol, veel groente en fruit) en je lever en nieren ondersteunt met voedingssupplementen en kruidentheeën. Je krijgt een hand-out met alle benodigde informatie en tips en adviezen afgestemd op jouw huidige leef- en eetpatroon. Daarnaast ontvang je wekelijks een ontspannen lichaamsmassage en ben ik de gehele kuur beschikbaar voor vragen en ondersteuning.
Krijg je er al zin in? Kijk dan voor meer informatie op: www.praktijkkaroena.nl/agenda.

Workshop Partnermassage

Een dag om samen te genieten van aanraking, en tijd en aandacht
te hebben voor elkaar.Heb je de eerdere workshop gemist? Noteer dan alvast de nieuwe data in je agenda:
Data:  zondag 22 september 2019 (Haaren)
zondag 23 februari 2020 (Lage Vuursche)
zondag 10 mei 2020 (Haaren)
Tijd:   9.30 – 16.30 uur
Kosten: € 100,- per persoon (incl. lunch)Aanmelden kan via: info@praktijkkaroena.nl