Achtergrond

In de afgelopen jaren heb ik meerdere tantratrainingen gevolgd bij Osho Leela waarbij ik via meditatie oefeningen op verschillende manieren mijn seksuele energie in contact met mannen heb kunnen onderzoeken en ik een ruimer bewustzijn heb gekregen over in verbinding zijn vanuit mijn hart met de ander en met het universum. Samen met mijn partner volgde ik de Liefdesbang training bij Hannah Cuppen om meer duidelijkheid te krijgen over dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst in een relatie. Daarnaast verdiepte ik me in de Imago Dialogue van Harville Hendrix waardoor ik inzicht kreeg in welke invloed jeugdtrauma’s (o.a. hechtingsproblemen) hebben op een relatie en dat je m.b.v. de Imago Dialogue kunt doorgroeien naar een meer volwassen contact. Daarnaast zijn mijn persoonlijke ervaringen in liefdesrelaties ook een grote bron van kennis en inspiratie.

Intimiteit met je partner

Stel je hebt een leuke partner, maar voelt geen/weinig intimiteit in jullie relatie. Dat is wel anders geweest, maar door de jaren heen heb je gemerkt dat het contact tussen jullie is veranderd en daar ben je niet gelukkig mee. Er ontstaan steeds vaker irritaties en stress en de afstand tussen jou en je partner wordt steeds groter. Het kan zelfs voelen als naast elkaar leven. Je vraagt je wel eens af wat jullie nog delen met elkaar. Vervelend als je wel van hem of haar houdt en graag samen verder wil.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor intimiteit in een relatie wordt gemist. Een belangrijke oorzaak van problemen in een relatie is dat partners verschillen in het soort intimiteit waar ze naar verlangen:

  • Mentale intimiteit gaat over het bespreken van wat er in je omgaat. Dat je je interesses, je zorgen, je meningen over bepaalde zaken kunt delen. Het gaat over de overtuigingen die je hebt en de regels die je jezelf en anderen oplegt. Bij mentale intimiteit speelt het hoofd een belangrijke rol.
  • Sociale intimiteit verkrijg je door samen dingen te ondernemen. Samen wandelen, samen naar een museum, samen een stad bezoeken of samen een vakantie uitstippelen. Gedeelde ervaringen zorgen voor een gevoel van intimiteit, want je hebt hetzelfde meegemaakt.
  • Emotionele intimiteit houdt in dat je je inspiratie en enthousiasme kunt delen. Affectie voelt voor je geliefde en diepere gevoelens met elkaar kunt delen. Het hart is het speelveld van emotionele intimiteit.
  • Spirituele intimiteit wordt ervaren door geliefden die een levensbeschouwelijke of een filosofische opvatting delen. Dit schept een sterke band waardoor je je zeer verbonden voelt met de ander. Spirituele intimiteit is het gebied van de ziel.
  • Lichamelijke intimiteit gaat over elkaar aanraken. Bijvoorbeeld hand in hand lopen, tegen elkaar aanliggen op de bank, elkaar masseren, samen dansen en samen knuffelen.
  • Seksuele intimiteit is elkaar beminnen, de liefde met elkaar bedrijven. In veel relaties wordt intimiteit gelijkgesteld aan seksualiteit.

Wanneer één van de vormen van intimiteit ontbreekt, is de kans groot dat ook de rest onderuit gaat. Dit gebeurt niet direct, maar na verloop van tijd. Seks wordt een stuk minder leuk als het voorspel steeds verder wordt teruggeschroefd. En affectie wordt veel minder waard als er weinig gedeelde ervaringen zijn en jullie meer als broer en zus met elkaar leven.

Uiteindelijk verlangen we allemaal naar verbondenheid met een geliefde waarbij je volledig jezelf kunt zijn en waarbij je jezelf veilig en gekoesterd voelt. Juist in dieper contact, in intimiteit, worden onze angsten en teleurstellingen zo gemakkelijk aangeraakt. De beschermingsmechanismen van ons ego worden dan intens voelbaar waardoor je uit contact gaat.

Hoe breng je intimiteit terug in je relatie?

Allereerst is het van belang om een beeld te krijgen over hoe de verschillende vormen van intimiteit in jullie relatie aanwezig zijn, welke gebieden minder aandacht krijgen en wat jullie persoonlijke aandachtspunten zijn. Afhankelijk van wat er nodig is in jullie relatie bied ik begeleiding aan in de vorm van de methode ‘linken’ (aanwezig zijn met en uiting geven aan je gevoelens in bijzijn van je partner), leren op eenvoudige wijze elkaar aandachtig en intuïtief te masseren en oefeningen uit de tantra. Daarnaast geef ik soms thuisopdrachten en aandachtsoefeningen mee. Om tot verdieping met elkaar te kunnen komen, heeft het mijn voorkeur een reeks van 5 sessies van 1 ½ uur af te spreken. Maar minder kan natuurlijk ook.

Kan jouw relatie wel een stimulans gebruiken, neem dan contact met mij op via telefoon (06 – 28 518 357) of klik hier voor een afspraak.